dinsdag 30 juni 2015

kledingstukken van restjes...

Ik naai nu ongeveer 5,5 jaar best wel intensief. Zoals je je dan wel kan voorstellen heb ik enorm veel resten verzameld. De wat grotere stukken kan ik niet zomaar wegggooien, maar vaak blijft het jaren liggen. Het warme weer van deze week was voor mij de reden om eens wat resten beet te pakken en topjes/hemdjes te gaan naaien. Voor de jongste 2 kinderen heb ik weinig mouwloos in de kast. Ik heb eerst voor de jongste dochter 4 topjes gemaakt mbv het patroon Lore. Ik heb dat patroon wel aangepast: de achterkant bovenaan heb ik wat breder getekend en de top naar beneden toe heb ik wat smaller gemaakt. Bij het origineel loopt hij best wijd uit (en dat redde ik niet met de stof dus...)



Voor de jongste zoon maakte ik 2 hemdjes uit de Ottobre 6-2013. Aangezien hij regelmatig vraagt of mama ook plaatjes op zijn kleding wil maken, mocht hij voor het sterrenhemdje zelf iets uitzoeken.

Ook voor de juffen en meester afscheidscadeautjes kan je je cameo goed gebruiken! Bovenstaande moeten nog gevuld worden. Onderstaande gingen al naar de jufs van de jongste zoon. Aangezien elk basischoolkind bij ons 2 leerkrachten hebben, heb ik er nog 4 te gaan.

zaterdag 27 juni 2015

Rok met knoop....

In de nieuwste Knip (juli 2015) staat een leuk tricot rokje met knoop op het voorpand.(in het blad uitgevoerd in een drukke stof, snap ik echt niet, dan zie je het leuke effect toch niet?) Dat is net iets voor mij (en mijn dochters), dus die Knip gekocht en gelijk het rokje uitgeprobeerd. Ik heb het rokje wel 5 cm verkort omdat hij anders te lang zou zijn. Om de knooppandjes te verkorten moest ik wel even nadenken, maar het is gelukt! Ik heb er gelijk een set van gemaakt door ook nog een shirt (ottobre 3-2013) te maken van dezelfde kleur tricot ( licht zalmkleurig) En natuurlijk weer wat applicaties gesneden.... Lekker, weer een set erbij waar ik blij mee ben.


woensdag 24 juni 2015

knalgeel en blauw....

Voor de jongste dochter heb ik van de week een set gemaakt in knalgeel met donkerblauw gecombineerd. Ik heb die combi al eerder gebruikt voor een opdracht en vond dat toen zo leuk. Het rokje tekende ik zelf. Het shirtje komt uit de Ottobre 3-2013. Ik heb het shirt wel 1 cm over de stofvouw heen gelegen zodat hij wat smaller werd en nog een legging erbij gemaakt. Afgemaakt met applicaties, gesneden door mijn cameo. Dochterlief was vanochtend trots als een pauw en wilde het ook niet meer uitdoen.


vrijdag 19 juni 2015

Bonte tricot jurk...

Vandaag werd ik helemaal blij toen ik de jurk aanzag bij de mevrouw voor wie ik hem maakte.(Zij was trouwens ook helemaal in haar noppies) Zij kan geen jurken in de winkel kopen omdat ze lang is. (1,90 mtr) Ze vroeg mij dus een jurk te maken. Zelf kocht ze stof en gaf me een patroon. Dit soort opdrachten vind ik altijd best spannend. Doe ik alle aanpassingen wel goed enz.... Ik heb het patroon overgetrokken en heb daarna bij het bovenstukje 4 cm ruimte ertussengetekend, bij de taille 5 cm ertussen gedaan, bij de heup 5 cm ertussen, bij de gerimpelde overslag in 1 keer 10 cm ertussen. En dan bij de zoom wat extra erbij. En zo kwam ik uit op een jurk van 116 cm lang. (mijn jurken zijn 96 cm) Ik vind het een superleuk patroon (heb het voor mezelf ook overgetrokken) Op de fotoos zie je alle rimpelingen niet zo heel erg, maar in het echt wel en stond hij prachtig! De voorpandjes hebben rimpelingen onder de buste en bij de naar voor verlegde schoudernaden. Middenachter in het rugpand zitten ook rimpeltjes en dan zit er op het rokgedeelte nog een nepoverslag met rimpels. Ik heb de overslagpandjes (boven) en de mouwtjes afgewerkt met zaagtandjes sierelastiek. Dat maakt het ook echt weer af. Het patroon komt uit een oudere Knip maar welke? Sorry dat weet ik niet meer, het blad is weer mee terug...




vrijdag 12 juni 2015

tricot a-lijn rokjes en een watervalshirt...

Vandaag tijdens het schoolgaan van de oudste 3 en het zwemmen in de tuin van de jongste 2 had ik zo'n zin om simpele dingen te naaien, dat ik het er van genomen heb. Als je leuke bewerkte stofjes in voorraad hebt, hoef je ook niet moeilijk te doen toch? Ik heb 2 a-lijn rokjes gemaakt, 1 voor de oudste dochter en 1 voor mezelf. Deze lapjes komen van de Utrechtse lapjesmarkt, waar ik een aantal weken geleden ben geweest. Maar goed dat het niet naast de deur is.... Voor op de rok van mezelf heb ik een goed zittend patroon van een watervalshirt uit de Ottobre erbij gepakt. Ik heb wel bij de taille 6 cm extra erbij geknipt. (is jammergenoeg echt nodig, ik ben gegroeid....) Maar ik ben nu blij met de affe kledingstukken.


woensdag 3 juni 2015

jurk Its a Fits 1049 en vestje

Voor mezelf had ik er even de vaart in. Ik maakte een tijdje geleden 2 jurken voor een mevr. mbv het patroon Its a Fits 1049. Ik vond die jurk zo mooi, dat ik hem voor mijzelf ook wilde proberen. 2 weken geleden maakte ik hem al... in het zwart.....had nl een begrafenis en geen passende zwarte kleding. Ik zag al wel dat ik dit een soort jurk die goed bij mij past. Dus van de week maakte ik hem in zandkleur. De voorkant is perfect, maar de achterkant is helemaal glad en laat mij teveel rullen zien. dus vandaag een vestje uit de nieuwste Knip gemaakt. Ik had al een keer een mooi rekbaar opengewerkt stofje gekocht voor dit doel bij de Stoffenkraam. Ik heb met dit vestje heel nauwkeurig en netjes gewerkt (doe ik niet altijd bij kleding voor mezelf) Maar omdat ik bang was voor uitzakken en afrafelen van de stof, heb ik de kop van de mouw, de armsgaten, de hals en de schoudernaden verstevigd met naadband. De zijnaden van het vestje heb ik met een engelse naad genaaid en heel het vestje is met een beleg afgewerkt, wat ik naar binnen heb geslagen en heb doorgestikt. Ik ben helemaal blij met dit set, draag het nu met een sjawl erbij, maar de batterijen van mijn fototoestel waren leeg, dus daar kon geen foto meer van gemaakt worden.


maandag 1 juni 2015

Jasje en vestje...

Zo het werd weer tijd voor een berichtje. Afgelopen weken had ik weinig bijzonders om te laten zien. Ook waren er diverse redenen waardoor ik even geen zin in bloggen had.
Maar nu dan toch weer een berichtje. Voor de jongste dochter maakte ik op de gestreepte jurk een net vestje met kraag. Dit eigenlijk naar aanleiding van een bestelling van een nicht die dat soort vestjes graag wilde voor een bruiloft voor haar kinderen. Dus eerst voor haar gemaakt en daarna voor de jongste dochter dus. Op het laatst nog een applicatie met de cameo gemaakt. En zo is het vestje helemaal af.

Voor mezelf een jasje afgemaakt dat al 1 jaar lag te wachten om afgemaakt te worden.... Ben toch blij dat ik het aangepakt heb. Het jasje zit lekker en vooral de achterkant ben ik helemaal weg van.... (patroon: overgetrokken uit een oudere Knip van een kennis, helaas weet ik absoluut niet meer welke Knip, volgens mij uit 2009)



En nog een babymutsje voor een vriendinnetje  van jongste dochter die een broertje heeft gekregen.