donderdag 23 april 2015

shirt en Silhouette Cameo...Ik heb de afgelopen week weer veel genaaid, o.a veel dameskleding in opdracht , wat eerst tussendoor gepast moet worden dus heb eigenlijk weinig om te laten zien. Ik maakte vandaag wel een shirt voor de jongste zoon af en bedacht me dat ik beloofd heb om wat over de werking van de Silhouette te schrijven.
Ik kwam een jaar geleden voor het eerst met de Silhouette Cameo in aanraking, toen er iemand bij mij een workshop kwam doen. Zij nam als dank een applicatie mee die met haar Silhouette gemaakt was. Zij was zo enthousiast, maar ik had er nog nooit over gehoord, dus ging later eens op het www snuffelen. En ik werd enthousiaster en enthousiaster. Uiteindelijk duurde het nog een jaar voordat hij zijn intrede hier deed. Ik was nl bang dat ik al dat computergebeuren niet onder de knie zou krijgen.
Op Mp ging ik naar aanbieders kijken en kwam uiteindelijk bij Plot4fun uit. Zij hadden een mooie prijs voor het apparaat en beantwoordde mijn mailtjes uitgebreid en vriendelijk.
Ik ben begonnen met flexfolie erbij te kopen en een pelhaak (om de overtollige folie rond de applicatie weg te pellen) Erbij zat een zelfklevende mat en een mesje. Op de mat kleef je al het materiaal wat geen klevende drager heeft, zoals papier bijv. Flexfolie heeft wel een zelfklevende drager, dus kan zonder mat getransporteerd worden in de machine. Ik vind het zelf alleen wel makkelijker om hem op de mat te kleven, dus ik doe het gewoon wel. Het handigst is om een mesje apart voor de flex te houden, eentje apart voor het papier en eentje apart voor folie. Nadat ik wat handiger werd met mijn Cameo heb ik er dus 2 extra aangeschaft.
En toen moest hij natuurlijk zo snel mogelijk uitgeprobeerd worden. Je begint met het installeren van de software die erbij zit. Dan heb je het programma op je computer staan en kan je naar de 100 ontwerpjes die je erbij krijgt, maar je kan ook het icoontje van de Silhouette Store aanklikken en dan kom je bij een grote online winkel met duizenden patroontjes. Ik zoek altijd met een bepaald trefwoord bijv: flower, summer, hart, love, team, spring enz enz. Meestal komt er heel wat tevoorschijn en wat je leuk vind kan je kopen (vaak 99 dollarcent) en het word gedownload naar je silhouette bestandjes. Voor de aanschaf van bestandjes kan je oa bij Plot4fun een downloadkaart kopen twv een x-bedrag. Die activeer je bij de Silhouette Store en elke keer als je wat koopt, word dat bedrag afgeschreven. Bij de aanschaf van de machine zit trouwens een kaart voor een maand om te beginnen. Zo'n bestandje kan je net zo veel gebruiken als je zelf wilt. Het bestandje kan je met het programma ook makkelijk bewerken (groter of kleiner maken, stukjes eruit halen bijv.) Je kan het programma trouwens gewoon in het Nederlands zetten, wel handig, ik ben niet zo'n ster in het engels.
Ook volg ik wat groepjes op facebook over de silhouette. Hier zie je veel moois voorbij komen en er worden veel zelf gemaakte bestandjes gedeeld, die je dan weer kan opslaan en ook kan laten snijden. Het is ook mogelijk om op het www afbeeldingen te zoeken en dan te  traceren (plaatje omzetten in snijlijnen, maar daar ben ik nog niet handig in. Natuurlijk is het niet alleen mogelijk om textiel te bedrukken. Er zijn nog honderd en 1 andere mogelijkheden. Ik voel me echt nog een beginner, want weet lang nog niet alles wat er mogelijk is. Een paar voorbeelden: kaarten kan je laten snijden, je kan applicaties van folie laten snijden voor woondecoratie (op ruiten, auto's, muren, houten borden, meubels enz enz) Je kan cadeaudoosjes laten snijden, eigen labels, stickers, ik heb ook gelezen dat je met zogenaamde sketchpennen de Silhouette kan laten tekenen. Dus echt eindeloos!
Als de applicatie gesneden is, knip je hem rondom uit het vel flexfolie (of flock) en ga je hem pellen. (alle overtollige folie wegtrekken met de pelhaak) Daarna kan je hem persen op de kleding. (Hou er trouwens erg in dat je de applicatie spiegelt, anders krijg je bijv de tekst in spiegelbeeld op je kleding)
Applicaties op de kleding persen ging bij mij niet vanzelf. Ik heb een vrij nieuwe stoomgenerator, maar daar lukte het echt niet mee. Het is de bedoeling dat je zonder stoom perst (niet strijken) en met een druk van 45 kg. Ik heb vrij snel een goedkoop 'droog' strijkijzer gekocht voor dit doel, maar helaas bij mij lukte het niet, ja met heel veel moeite en verwensingen (sorry...) Het mooiste is een pers voor dit soort werkjes , maar ja die zijn er vanaf 300 euro. Daar heb ik echt geen zin in. Via facebook las ik over de strijkmachine 'Elnapress' en die heb ik dus via MP voor 60 euro op de kop kunnen tikken en dat werkt een stuk beter. Volgens de beschrijvingen van de Silhouette winkels pers je een applicatie er in 15 sec op, maar dat gaat in mijn geval niet op. Bij mij duurt het zeker een minuut voordat het goed kleeft. Wat nog belangrijk is: voorwassen, voor strijken met veel stoom, met het persen bakpapier ertussen en als hij er op zit nog even napersen.
Tot zover mijn informatie over de Silhouette, degene met een Silhouette mogen mij gerust aanvullen om de info compleet te maken. Vragen mag je me ook stellen en als je in de buurt woon: kom gerust een keer langs om te kijken hoe het werkt. Wij hebben absoluut geen spijt van de aanschaf, zelfs de oudste dochter is er al aardig handig mee.

10 opmerkingen:

gertje zei

Mooi shirt, leuk dat je zal zo goed uit de voeten kunt met je cameo. Voor de grote meiden lijkt het me ook erg leuk 'speelgoed' voor cadeautjes enzo.

sarina zei

fijn dat je er zoveel plezier van hebt.
je shirt is mooi geworden.
Je kleding ziet er nu nog professioneler uit!
veel succes met het verder ontdekken van je apparaat!
groeten sarina

All Set zei

Verslavend apparaat nietwaar! Hoer ook met veel plezier in gebruik...

wilma zei

Je bent er al handig mee zeg! Erg mooi zo.zou dus wss niets voor mij zijn. Heb daar geen geduld voor denk ik, Maar mooi is het wel. Alhoewel dochter het wel uit zou vinden hoor want dat zijn techneuten.Eerst maar aan de naai komen .....
Groet, Wilma

elsa zei

Ha Danielle, bedankt voor al je informatie. Ik wordt ook steeds enthousiaster, ff flink sparen...
Ik ga het dit weekend nog eens op mijn gemak na lezen! Goed weekend.

Onder de knotwilg zei

Wat een mooi shirt! En bedankt voor je uitleg, want ik was heel benieuwd naar de werking van het apparaat! Wat kan je er veel mee zeg!

Marieke R zei

Wauw, dat shirt is echt heel gaaf! Wat een leuk resultaat, je kleding wordt nóg mooier!!

Anoniem zei

Volgens mij woon je niet in mijn buurt..... Jammer! Hier staat de Silhouette al 1,5 jaar in huis en ik kan er helaas nog niet mee overweg! Gr. Ina

Anoniem zei

Wow, dat is leuk! Zo'n apparaat is hier ook erg welkom! Sparen maar ;-) .

Anouk zei

Danielle, een leuk informatief stukje heb je geschreven over het apparaat. Ik hou mijzelf in nu om er geen te kopen ;-)
Grt, Anouk