donderdag 13 oktober 2011

Nu iets voor mijzelf: rimpelrok en vest.

Nou, nu ben ik onderhand wel eens aan de beurt toch? Ik dacht van wel, ik had deze week alleen maar zin in snelle projectjes na die bewerkelijke jas.
Dus eerst heb ik afgelopen zaterdag voor Joannes vriendin ook een rimpelrok gemaakt. Ze vond die creme van Joanne heel mooi en had gevraagd of Joanne's mama er misschien voor haar ook niet eentje wilde maken. Het vriendinnetje is hem een zaterdag op wezen halen en was helemaal blij. Van de week ging hij ook gelijk weer aan toen de schoolfotograaf op school kwam. Dankbaar projectje dus.
Een rimpelrok is zo snel gemaakt, dat ik het voor mezelf ook wel wilde. De laatste die ik gemaakt heb voor mezelf was van de zomer. (die was wit en voor het mooie te strak) Dus nu wilde ik een creme,(een veel geziene kleur deze winter) En hij is gelukt en zit heerlijk! Ik ben er helemaal blij mee.
Daarna wilde ik nog het vest van Its a fits graag maken wat ik van de zomer ook al een keer heb gemaakt in creme gebreide stof. Dus gisteren bij de Stoffenkraam een mooie donkerblauwe dikke tricot gekocht. (wel een beetje duur, maar ik ga hem lang dragen, dus dan is het niet zo erg toch?)
Gisterenmiddag tussen de verjaardagsvisites die ik af moest leggen geknipt en gisterenavond na het bezoekje aan mijn opa en oma in elkaar gezet. Een snel setje dus! Vanochtend nog heel even afgewerkt en ik heb er weer een mooi set bij. Wel een beetje degelijk, maar daar hou ik wel van.




Ik wil jullie trouwens hartelijk danken voor alle reakties op mijn vorige post over psoriasis. Ik heb veel tips gekregen, ook via de mail. Door de vorige post ben ik ook in contact gekomen met een dermatoloog van een wat gespecialiseerder ziekenhuis en daar ga ik binnenkort onder behandeling.

29 opmerkingen:

Sabine zei

Wat een leuke set geworden! Die rimpelrokjes van jou zijn inderdaad heel erg mooi! (Elise vroeg er ook al naar :-) ) en je vest is ook weer heel erg mooi geworden, maar... zie ik dat verkeerd of valt bij jou die vest korter dan bij mij? Nou, misschien ben jij gewoon groter dan ik... :-)

In elk geval heb je er weer een prachtige set bij! en wat leuk dat de vriendinnetjes van jouw dochters ook al kledij bij jou bestellen!

groetjes,
Sabine

Onder de knotwilg zei

Wat een leuk setje is het weer geworden! Ik wil ook al een poosje een rimpelrok naaien, maar ik weet niet goed hoe te beginnen... Naai jij ze zonder patroon? Neem je dan gewoon een patroon van een rechte rok en verleng je die? En komt er een rits in of gewoon elastiek van boven?

Groetjes Tineke

Danielle zei

Hoi Tineke, het zijn gewoon rechte lappen bij mij, alleen de tailleband heb ik meer op vorm getekend, dus smaller naar boven toe. De tailleband is bij mij alleen tricot zonder elastiek en er zit ook geen rits in. De breedte van de rok neem je ongeveer 10 cm minder dan je omtrek. Voor de 2 rimpels voor en 2 rimpels achter reken ik totaal 8 cm extra breedte. Want het elastiek naai ik dan uitgerekt aan de binnenkant door 2 cm van de stof op te nemen in een rechte lijn naar beneden. Ik geef die lijn aan d.m.v pennenstreepjes. Het elastiek neem ik net zo lang als dat ik de rok wil hebben - de hoogte van de tailleband + 5 cm voor de stof die naar binnen gaat en aan de voeringrok word gezet.De voeringrok is gewoon glad en recht en reken ik ook uit. Als je nog meer vragen heb moet je me anders maar mailen.
groetjes Danielle

Onder de knotwilg zei

Dank je voor je reactie! Zo moet het vast wel lukken! Ik ga er gewoon aan beginnen en lukt het niet dan hoor je het wel!

Groetjes Tineke

Marjo zei

Wat een leuk setje......heel knap gedaan ...

Marjo

Woon - Geluk zei

Een super leuk setje! En heerlijk dat het zo snel klaar is!
Staat je ook mooi!
Groetjes Cindy

Mariette zei

Staat je goed, mooi gedaan!

Huize Kip Kakel zei

Ik ben jaloers..;-) Bij mij duurt zo'n setje weken...
Daarom hou ik het maar bij simpele dingen voor dochterlief!
Staat je mooi!
Groetjes Hannie

wilma zei

Prachtige set!
FIjn dat je een dermatoloog hebt gevonden!
Groet, WIlma

Saskia zei

die rimpelrok is niet echt mijn stijl maar ik vind hem wel knap gemaakt. Ben denk ik wel blij dat het niet mijn stijl is want het lijkt me niet simpel!
De vest daarentegen is helemaal mijn zin! Zeer leuk gemaakt!
Kortom: leuk setje en het staat je beeldig!

Elise zei

Erg leuke set! Staat je goed!

Kaatje zei

Ja, wat een ontzettende leuke set heb je weer gemaakt. Vind het alleen een beetje jammer dat je de riem erom heen hebt gedaan. Denk dat het zonder riem je nog mooier staat..

Groetjes Bianca

Unknown zei

fijn dat je wat aan de reacties hebt gehad en dat je een adresje hebt gevonden waar je wat aan hebt.
je setje is weer super geworden! en je hebt groot gelijk.soms moet je wel wat voor jezelf naaien.ik ben met (alweer) een knoopjurk bezig.maar meestal gaan de kinderen eerst voor en dan komt moeders.
groetjes janneke

Riny zei

Je vest en rimpelrok vind ik echt super mooi bij je staan.(Je bent toch wel naar bed geweest vannacht?
Een hele mooie set is het geworden.Leuk zo'n ecru kleurige rok. Ik denk dat ik het patroon van het vest ook ga bestellen. Lijkt me een mooi patroon.Een vest vind ik heerlijk dragen.
Je zal vast heel veel plezier van je nieuwe kleding hebben.
Groetjes, Riny

Wilja zei

Dit setje staat je erg mooi, is helemaal jouw stijl. Het model van het vestje vind ik erg leuk, misschien ga ik hem ook nog eens aanschaffen. Maar eerst ga ik voor de oudste aan de naai, want die is zo hard gegroeid, dat ze de kleding van vorig winter niet meer past.

groetjes Wilja

arianne zei

Zo dat doe je snel zeg!
Staat leuk. Ben zelf niet zo van die lichte rokken in de winter...maar blijkbaar zie je het veel dit jaar.

Karlina zei

Erg mooi stel zo! De kleur van de rok is ook erg mooi.
Een rimpelrok wil ik ook nog eens maken... Maar weet nog niet helemaal hoe. Zou je eens een korte werkbeschrijving willen geven?
Fijn weekend!
Groetjes Karlina

Karlina zei

Oeps, ik zie al een werkbeschrijving... Eens kijken of ik daar mee uit komt. Maar eerst nog n andere rok afmaken:-)

by Ieke zei

Wat een leuk setje heb je gemaakt!!!

Wij gaan morgen ook naar de Stoffenkraam, in Sliedrecht. Ben heel benieuwd.

Anoniem zei

Hoi Danielle, je hebt helemaal groot gelijk, dat je lekker wat voor jezelf maakt ;) Mooie rok en vest! Wil die rok ook echt gaan maken (met de werkbeschrijving die je me mailde) maar zie er toch nog een beetje tegenop ;) Maar als ik deze weer zie ga ik de stap maar eens zetten..

Anoniem zei

Goedemiddag Daniëlle,

Ik bewonder je bijzonder wat een prachtige dingen jij maakt en in zo'n korte tijd.
Zulke mooie combinaties ook m.b.t. de gebruikte stoffen.
Hartelijk dank voor je beschrijving van de rimpelrok.
Ik heb eigenlijk nog paar vraagjes.
Je schrijft dat je lengte van het elastiek gelijk houd met de lengte van de rok. Dit is duidelijk.
Maar stel dat je de rok 75 cm lang wil maken hoeveel stof neem je dan extra voor de rimpels ?
Het elastiek naai je dit met een rechte of een zigzag steek vast ?

P.S. Als ik het goed begrijp naai je van heup naar taille gewoon recht en zet je de tailleband er apart, maar dan strakker aan.

Bij tijd en gelegenheid hoor ik dit graag van je.

Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendelijke groet,
Willy

Danielle zei

Ha willy, bedankt voor de complimenten!
En over de rimpelrok: Ik knip 1.5 keer de lengte die ik uiteindelijk wil hebben. Ik tel dan ook 10 cm voor de binnenkant mee. De rok word nl. een stukje naar binnengeslagen om aan de voeringrok te zetten. HEt elastiek stik ik met een zigzagsteek. (breedte en lengte op 3) En idd. zijn de stukken voor de rok echt recht omdat ik een recht figuur heb. Als je echt een smalle taille en brede heupen hebt zou ik aan de bovenkant wat meer vorm tekenen. Wel heb ik de tailleband iets op vorm getekend. (Boven dus smaller dan onder) Als je nog vragen hebt hoor ik het wel,
groetjes Danielle

Anoniem zei

Ha Daniëlle,

Hartelijk bedankt voor je snelle reactie.
Het is me duidelijk nu.
Ik wist steeds niet hoeveel ik extra moest nemen.
Bij jou valt hij zo mooi.

Nogmaals bedankt en groetjes van Willy

Anoniem zei

Goedemiddag!

Ik heb een vraag over de rimpelrok! Hij is erg leuk, maar hoe bereken je waar die rimpels op het voor en achterpand moeten zitten? Verdeel je het voor en achterpand in 3 gelijke delen, of is het middelste deel breder?

Bij voorbaat dank!
Met vriendelijke groet,
Els

Danielle zei

Hallo Els. Ik neem het midden en daar neem ik dan ook weer het midden van.
groetjes Danielle

Iris (olapa) zei

echt mooi gedaan

Anoniem zei

Hoi Daniëlle,

allereerst mijn complimenten. Wat kan jij een mooie kledingstukken in elkaar naaien! Je doet niet af voor de College Style kledingstukken hoor. Petje af!

Ik kwam via Crea Annemieken zo op je site terecht en heb even lekker bij je rond zitten neuzen. Heerlijke patroontjes, rokjes, vesten, het kan niet op bij jou!
Via Annemieke had ik al een beschrijving van de rimpelrok gekregen (ik vind ze zó leuk!) maar ben er nog niet aan begonnen. Nu ik zo de verschillende combi's bij jou langs zie komen...

Ik ga me maar eens aanmelden als volger van je blog. Kom ik misschien ook eens in de kledingnaaiperikelen.. ;o)

Mooie dag verder!

Anoniem zei

Heel erg leuk en wat mooi gedaan!

Vraagje: is dit iets wat een beginnende naaister ook kan maken (rimpelrok) ? Ik zou namelijk graag een strapless jurkje ervan willen maken, maar dan met 1 verticale lijn over de buik en rug. Wat voor breedte neem ik dan voor de jurk?

Alvast bedankt

Unknown zei

Beste Daniëlle,

Wat een mooie rimpelrok. Mijn complimenten, ook voor al het andere moois wat u op uw blog heeft staan.

Heeft u een patroon en/of uitgebreide, duidelijke werkbeschrijving voor het maken van een rimpelrok? Hiernaar ben ik al tijden opzoek maar als onervaren naaister die net een blauwe maandag in het bezig is van een naaimachine wordt ik uit alle gebruikte termen niet wijs.

Ik heb maatje xs/34 en heb ten eerste al geen idee hoeveel stof ik nodig heb voor een knielange rimpelrok. Daarnaast zou ik ook niet weten waar ik mooie tricotstofjes op de kop kan tikken.

Ik hoop dat u mij kunt helpen met bovenstaande of mijn kunt doorverwijzen zodat ik mijn eerste rimpelrokje eindelijk kan realiseren. (Proberen althans ;))

Zie uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Eline

elineoldenkamp@gmail.com