woensdag 3 december 2014

Soms geeft het wel eens ergernis...

Tsja, wat zal ik boven deze blogpost zetten? Ik heb er maar bovengeschreven, gewoon hoe het is....
Zoals velen van jullie weten (het staat ook rechts op mijn blog) naai ik geregeld voor andere mensen. Intussen heb ik een vaste groep mensen die regelmatig weer terugkomen. Voor hen mag ik naaien omdat ze op zoek zijn naar een bepaald kledingstuk wat in de winkel niet te koop is. Vaak omdat de rokken of jurken te kort zijn. OF te breed of te smal. Of het is er niet in hun kleur of stofsoort. Ik vind het dan erg leuk en dankbaar werk om naar hun speciale wens te naaien. Aan het eind spreek ik natuurlijk ook een vergoeding af. Daar word meestal gelijk mee akkoord gegaan en zijn uiteindelijk beide partijen blij.
Maar waar mijn ergernis dus ligt, is dat ik vaak mailtjes krijg met de vraag wat iets kost bij mij en dan vervolgens niets meer hoor (Te duur dus!), of ik hoor: dat is duur voor 'iets zelfgemaakts"  En dan merk ik dus weer dat het zelf kleding maken zo ondergewaardeerd word. Ik probeer de mensen het wel eens uit te leggen, dat de pasvorm en kwaliteit vaak beter is dan wat men in de winkel koopt en natuurlijk ook dat deze kleding niet door kleine kinderhandjes word gemaakt. Ook koop ik altijd kwaliteitsstof van gemiddeld 10 euro p/mtr. Ik wil nl wel dat de kleding mooi blijft als het gedragen word.
Ik snap heus wel dat veel mensen het nu niet breed hebben en heel zuinig moeten leven, maar dan ben ik denk ik niet het goede adres voor handgemaakte kleding omdat 'zelfnaaien' zo goedkoop is.
Kijk, voor ons gezin loont het natuurlijk echt wel en ben ik heel blij dat ik bijna nooit naar de kledingwinkels hoef. Maar in opdracht naaien, wat mij veel tijd kost (maar wat ik overigens erg leuk vind) mag wel wat tegenover staan.
Nu zijn sommige misschien ook nieuwsgierig over welke bedragen ik het heb... Ik vraag bij een meisjesrokje tussen de 10 en 15 euro maakkosten, voor een meisjesjurkje tussen de 15 en 20 euro maakkosten. Bij een damesjurk kunnen de maakkosten oplopen naar 25 euro. Rimpelrokken incl stof gingen bij mij meestal weg voor 35 euro. Vaak moet ik niet mijn uren tellen. Maar dat weet iedere naaister toch.
Nou dit moest even van me af. Ik hoop dat de mensen die zelfnaaien en goedkoop met elkaar verbinden wat hebben aan mijn uitleg.

30 opmerkingen:

Mijn Crea Brouwerij zei

Helemaal mee eens hoor!
Vergelijk deze prijzen maar eens met iets moois en passends in de winkel.

Ga zo door!
Ik geniet van je blog!

Monique Bouwmeester zei

Helemaal mee eens, zelfde ervaringen! Groeten, Monique

Felisa b zei

Helemaal goed, die prijzen! Hier in de buurt worden dezelfde prijzen ongeveer gevraagd, hoor! En dan is het nog niets teveel gevraagd!

Elfi zei

Klopt als een bus, daarom naai ik niet voor een ander. Ik geef alleen iets kado, maar dan is het meestal geen kleding. Maar dat doe ik ook alleen bij mensen waarvan ik weet dat ze het waarderen.

elsa zei

Groot gelijk Danielle dat je er een blogpost van heb gemaakt! Ik krijg ook weleens de vraag of ik iets wil vermaken of uit een oud kledingstuk iets voor de kinderen wil maken want.....jij heb dat toch zo gedaan!! Ja,ja, dus niet, zeker niet voor een bestelling! Je hebt het netjes gezegd en gewoon duidelijk. En ik vindt je kosten die je rekent voor het maken écht niet teveel, hoor.

Omias maaksels zei

Je hebt voor 100 % gelijk , Danielle.
Je hebt het ook netjes en eerlijk verwoord.
Je zal zeker niet rijk worden van de prijzen die jij aanrekent. En begin vooral geen uren te tellen , want dan geeft het je helemaal geen fijn gevoel.
Wie goedkope kleding wil ; moet naar de Zeeman of zoiets of 2dehands kopen. Daar is ook niets mis mee (met dat laatste) ; maar een beetje respect voor jouw mooie kleding moet zich ook kunnen vertalen in een correcte prijs.

Janneke van de Streek zei

Ik vind dat je helemaal niet duur bent voor je kleding.als je alleen je uren al op zou tellen dan kwam je nog hoger uit.
als mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten moeten ze maar naar de kringloop of zo :-) al moet ik zeggen dat die bij ons ook nog aardig aan de prijs is.
gr. Janneke

sarina zei

ik snap niet dat mensen dat te duur vinden, weet je wel hoe veel tijd daar in gaat zitten! moeten ze het eerst een keer zelf doen, en dan vanuit jou begrijpen dat dat heus niks teveel gevraagd is! jij hebt ook je gezin ernaast mag je er ook een beetje aan verdienen! ik begrijp je ergenis, en ik heb bewondering voor je dat je naast je gezin en voor je gezin te naaien ook nog tijd hebt om voor anderen te naaien!

groetjes sarina

Huize Kip Kakel zei

Dat moest er gewoon even uit, hé Danielle?
Gelijk heb je, vervelend dat je deze ervaringen hebt..je kleding is altijd tiptop genaaid en net wat je zegt..in de winkel betaal je meer voor minder kwaliteit!

Andrea zei

Ik geef je helemaal gelijk hoor! Kijk een goedkoop lapje voor jezelf kun je wel es doen, als het dan niet mooi blijft heb je pech. Maar als je voor een ander naait wil je het ook goed doen. Als ze het te duur vinden, dan moeten ze zelf maar gaan naaien! Je doet het hartstikke goed joh!

Willemien Malenstein zei

Hoi Danielle, mensen koppelen zelf naaien aan goedkoop, en snel iets in elkaar zetten. Volgens mij denken mensen dat dat bij elkaar hoort. Maar dat je juist als je zelf iets naait er veel tijd in stopt om het juist mooier te maken dan in de winkel, weten veel mensen denk ik niet. En in opdracht naaien is gewoon een baan eigenlijk. Ik begrijp je helemaal, daarom kies ik ervoor om alleen voor eigen gebruik te naaien, of om kado te geven. Ik vind het knap dat jij in opdracht naait! Gewoon duidelijk blijven! groetjes Willemien

Sabine zei

Dat begrijp ik heel goed. Mensen staan er gewoon niet bij stil hoelang je moet werken aan een kledingstuk. Ze gaan ervan uit dat een stofje voor een rokje enkele euro's kost en voor het overige denken ze er niet echt verder over na. Ik denk dat de prijzen die jij aanrekent, méér dan democratisch zijn. Voor minder kan je het gewoon niet doen. Moest je inderdaad eens beginnen uitrekenen hoeveel iets zou kosten, moest je gemiddeld 10€ per uur rekenen (wat op zich ook nog niet zo héél erg veel is), ze zouden nogal schrikken.... Mensen die geen € 35 voor een rokje wensen te betalen, incl. stof, verdienen gewoon jouw mooie creaties niet. Maar... daartegenover staan hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen die dankbaar zijn voor al die mooie creaties die je voor hen maakt.

Anoniem zei

Ik begrijp nooit dat mensen zoveel van je durven te vragen als het om naaien gaat. Tuinieren is ook een hobby van mij maar nooit vraagt iemand mij voor een aalmoes zijn tuin te doen maar als men weet dat je hobby naaien is denken ze dat je ook graag en gratis voor hen wil naaien. Nooit begrepen waar dat in zit.

wilma zei

Ik heb nog nooit een rok goedkoper gevonden hoor als die jij gemaakt hebt. En hij is nog net zo mooi als toen we hem hier kregen. Dochter vind ze in de winkel,niet mooi, of, o nee mam dat is toch niks. Dan zoeen als D gemaakt hebt,dat is goed. Tja die heb je hier niet. Als ik naar bekende winkels kijk, schrik je je plat van de prijzen en dan heb je nog zo een die halverwege de boven benen zit.
Mooie stof is ook duur, tenminste hier wel, als ze het al hebben.
Groet, Wilma

Mama Deborah zei

Je bent zelfs goedkoop naar mijn mening. Ik snap dat je dit niet leuk vind.

Anoniem zei

Dit is gewoon niet duur !!

Sjoukje zei

Ik heb al meerdere keren kleding bij jou laten maken. Keurig netjes en inderdaad een goede kwaliteit stof.Waar de afwerking in de winkel nog weleens te wensen over laat, ziet het er bij jou netjes uit. En dan maak je het op de juiste maat en naar de wens van de klant. Er zijn inderdaad mensen die zelf gemaakte kleding en goedkoop met elkaar verweven. Dat blijf je houden. De vaste klanten weten wat ze aan je hebben, die komen toch wel en dat is jouw reclame.

Ana H zei


Hallo Danielle,

Ben het helemaal met je eens!!! Je bent best een tijdje met iets druk en doet ontzettend je best. Dan mag daar best een kleine vergoeding tegenover staan. En ik vind dat jij echt helemaal niet veel vraagt!

Je hebt helemaal gelijk met deze post!


Groetjes
Ana

Erika zei

ik naai ook zelf en als je kwaliteitsstof gebruikt en goed garen is het nog goedkoop,ik heb een rimpelrok op een kledingverkoping gekocht en betaalde €35.00 maar er hingen hele rijen in verschillende kleuren dus massaproductie en ik zag er veel schoonheidsfoutjes aan,kom je in de winkels waar ze rokken verkopen met de langere lengtes dan betaal je al gauw €80.00.dus ik vind niet dat jij duur bent,je rekent ook geen uurloon en er gaan heel wat uurtjes inzitten. ik vind dat je nette prijzen rekent,niets teveel!

Anoniem zei

sorry maar ik vind je akelig goedkoop...... ik vraag zelf meer.
Maar ik krijg dat ook vaak te horen. Voor zulke mensen moet je niet willen naaien want je kunt het toch niet goed doen(mijn ervaring).
Ik laat wel de klanten zelf de stof kopen. Hun risico als het niet mooi blijft....

Wilja zei

Helemaal met je eens en dan ben je nog niet eens duur. Op dit moment kom ik niet aan naaien toe, maar als je de pasvorm en kwaliteit van gekochte kleding ziet, dan is het gewoon bedroevend. Ik zal blij zijn als ik weer wat meer tijd voor naaien heb.
Gelukkig dat je nog klanten hebt die weten en waarderen dat zelfgemaakte kleding gewoon veel mooier en passender zit.

groetjes Wilja

Anoniem zei

Hoi,

het sterrensetje wat je voor mijn dochter gemaakt heeft is erg mooi, en het staat haar geweldig!! En duur?? Echt niet, tbijft ook erg mooi, en 35 euro voor een setje is dan toch niet veel...!! Groetjes en tot gauw eens!

Linda zei

Daniëlle, je zet je voor 100% in, bent een precieze naaister, snel, en in mijn ogen verre van duur! Ga zo door!

Jannies Hobbyhoek zei

Hoi Danielle,
Ik snap je ergernis, zeker als je prijzen geeft en daarna niks meer hoort. (Ik heb soms dezelfde ervaring met de poppenkleertjes die ik maak. Die zitten ook veel steviger in elkaar den de gekochte....Gelukkig heb je ook mensen die het wel waarderen, denk ik dan altijd maar)
Maar geloof in jezelf, je bent helemaal niet duur.
Vroeger naaide mijn moeder veel kleren voor ons, omdat we het niet breed hadden. (we waren thuis met 7 kinderen)Ik denk dat mensen nu nog steeds die gedachte vasthouden, gek genoeg. Met zo veel goedkope kledingzaken is dat natuurlijk belachelijk.
Blijf jezelf volgen, daar voel je je het beste bij.
Fijn weekend!
Groetjes, Jannie

fabien.van.driessche zei

Zo herkenbaar.
Iemand die ik ken kocht op een beurs een zelfgemaakt broekje voor 39euro. Ik dacht ,dat zou ik voor minder kunnen maar ik ben dan waarschijnlijk de domme.
Ik maakte onlangs rugzakjes voor iemand. Een ander persoon had daar van gehoord en wou ze ook. Ik vroeg 4euro meer dan de eerste want moest een rits kopen(is ook niet goedkoop) en nu hoor ik niets meer. Moeten we alles dan maar gratis maken?
Je bent echt niet duur in je prijzen.
Groeten, Martine

Vlijtige Lies zei

Dit leeft denk ik bij veel mensen die wat voor een ander maken. Je bent echt helemaal niet duur,en het is allemaal maatwerk!En zo keurig gemaakt! gewoon doorgaan en wie het te duur vind moet zelf maar eens een patroon aan gaan passen en vervolgens gaan maken!Groetjes uit de polder.

Paulijn zei

Er is al veel gezegd, maar toch wil ik je ook nog een hart onder de riem steken.
Als wij onze auto naar de garage brengen kost een monteur op zijn minst € 25,00 per uur. Als een man zakelijk een klus voor een ander doet doet hij dat ook altijd voor een flink bedrag.
Maar van vrouwen wordt altijd verwacht dat je iets gratis of voor een habbekrats doet. Pas je op buurkinderen omdat dat even nodig is wordt er niet gesproken over geld.
Het komt ook een beetje door winkels zoals Action enzo. Daar kun je zoveel spullen krijgen voor zo weinig geld. Mensen willen kennelijk geen kwaliteit meer, het moet op een gegeven moment gewoon weggegooid kunnen worden......
Het is zo jammer, je gebruikt goede kwaliteit stof en garen en als je voor een ander naait permitteer je je geen fouten en het wordt dan zo uitgehold!
Ik zou zeggen, schroef je prijs nog maar wat op hoor. Het is echt niet veel wat je vraagt!! Een man zou het niet doen voor jouw prijs.
Kwaliteit heeft gewoon een prijs!
En als ze dan perse goedkoop willen kopen ze maar een vodje op de markt en een waardeloze goedkope naaimachine en locker, zoeken ze een naaicursus op die geen geld vraagt en proberen ze voor hun kroost maar wat te produceren.

Annemieke zei

Je hebt gelijk hoor! Maar voor mensen die een rok genaaid willen hebben, is het vooral het gevoel 'dat zelf naaien goedkoper is'. Wat dus niet zo is, en wat jij ook duidelijk uitlegt.

En wat is er idealer dan op maat genaaide kleding! Daar mag zeker een prijs tegenover staan.

De Bergjes zei

Prima prijzen hoor! Goede kwaliteit en vakmanschap is nu eenmaal niet gratis.

Anoniem zei

Hoi,

De prijzen zijn niks te duur.
In de winkel moet je ook gewoon betalen.
Suc6 verder je maak echt hele mooie dingen.
Werkt aanstekend.